• Home
 • "Sandstorm" - en velsiddende poncho med ærme - opskrift

"Sandstorm" - en velsiddende poncho med ærme - opskrift

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Sandstorm poncho 2“Sandstorm” - en velsiddende poncho med ærme - opskrift.

 

Ponchoen fik navnet “Sandstorm” efter en tur ved Vesterhavet. Blæsevejret havde lagt sig og sandet havde fået en dejlig struktur - og så var det jeg tænkte “det må da kunne strikkes”.

Herudover havde jeg en næsten tyndslidt poncho, som i tidernes morgen var blevet syet. Ponchoen var efterhånden så grim, at den kunne man altså ikke gå i…….men pasformen er helt perfekt og passer godt til mig. Så “Sandstorm” er strikket efter min gamle poncho i forsøget på at genskabe modellens form. Og alt i alt, så synes jeg faktisk det er lykkedes rigtig godt - den har en velsiddende pasform. Hvis du kunne tænke dig at lave en poncho lignende min, så kommer opskriften her:

 

YNEeKcpQuIgDo5TYRQYSbINGa9l6cvUVautPGRK4LgL_zOPzvooRGH-GSe8LxYNr33TLUL2KGiHZkdR-z1rA8q08aCEWm7h1gpb46PjvS2xSkWNH-Dhq83qZvtCH5PuoWxLMgU6F ❤Sandstorm velsiddende poncho med ærme

“Det må da kunne strikkes” - struktur i sand

Du skal bruge:

12 nøgler Drops “Puna” (her sandfarvet). Det er vigtigt at din strikkefasthed passer, for der er kun lige garn nok. Du kunne bestille et ekstra nøgle sandfarvet, hvis du er i tvivl….og får du for meget, så strik evt. en lille sød hue af resten)

3 nøgler Drops “Puna” (her sort)

Pind nr. 4

Strikkefastheden skal gerne passe med strikkefastheden på banderolen - ellers må du forsøge dig med tykkere eller tyndere pinde.

 

Størrelse: Ponchoen er one size - men ønsker du en længere/kortere/smallere udgave, så må du måle dig frem og prøve at beregne din egen størrelse. Ponchoen passer de fleste voksne kvinder. Jeg er selv 174 cm høj og nogenlunde standard. Samlet længde fra hals og ned er ca 72 cm. Vingefang er ca 138 cm - afhængig af hvor lang du laver ribben på ærmerne.

 

Sandstorm poncho 1Dobbelt perlestrik:

 1. pind: 1 ret, 1 vrang

 2. pind: 1 ret, 1 vrang (altså ret over ret og vrang over vrang)

 3. pind: 1 vrang, 1 ret

 4. pind: 1 vrang, 1 ret (altså vrang over vrang og ret over ret)

 

Ryggen:

 • Slå 80 masker op på pind nr. 4. Strik dobbelt perlestrik.

 • På hver 2. pind tages 1 maske ud i hver side indtil du har 200 masker på pinden.

 • Herefter skal du tage 1 maske ud i hver side på hver 6. pind, indtil du har 206 masker på pinden.

 • Sæt et mærke/maskemarkør i hver side og strik lige op 13 cm. (Det bliver her hvor ærmet skal sidde)

 • Nu skal der strikkes frem til der er 4 masker tilbage på pinden. Vend arbejdet. Strik tilbage til der er 4 masker på pinden, vend arbejdet. Strik frem til der er 8 masker tilbage på pinden, vend arbejdet. Strik frem til der er 8 masker tilbage på pinden, vend arbejdet. Sådan fortsætter du med at vende 4 masker før forrige vending på pindene. Fortsæt med at vende på denne måde ialt 18 gange i hver side. Der er nu 62 masker tilbage på pinden (den midterste del af arbejdet).

 • Nu skal halsudskæringen laves: Luk de midterste 38 masker af. Luk herefter for 1, 1 (1 maske 2 gange) maske yderligere i halssiden. SAMTIDIGT fortsætter du med vendingerne (til alle masker er brugt) ud mod skulderen som hidtil. Lad de sidste 2 masker hænge på pinden efter sidste vending. Der er ialt 82 masker på skulderen/pinden.

 • Med sort garn strikker du på skulderen 3 pinde retstrik (over alle maskerne). Det er vigtigt, at du starter fra retsiden af arbejdet med det sorte garn. På den 4 pind lukkes alle maskerne af. Det giver små “huller” de steder hvor du har vendt - men det er meningen og ser sødt ud.

 • Du gør det samme i den anden side - blot modsat.

 

Forstykket:

Strikkes som på ryggen indtil der er vendt 15 gange i begge sider (30 vendinger i alt) (vendemaskerne på skulderen). Herefter strikkes halsudskæringen og der er nu 86 masker i den midterste del af arbejdet (masker som ikke er vendt endnu).

 • Luk de midterste 28 masker af. Luk for yderligere 3,2,1 maske i halssiden SAMTIDIG MED AT DU FORTSÆTTER MED VENDINGERNE I SKULDERSIDEN.

 • Når alle maskerne er vendt (den sidste vending er med 2 masker) strikker du 3 pinde retstrik med sort garn (start fra retsiden). På den 4 pind lukkes maskerne af.

 • Strik den anden side - blot modsat.

 • Sy skulderdelene sammen med maskesting (det kan du finde på youtube ved at søge på maskesting), hvis du er i tvivl om hvordan man gør. Hæft alle ender.

 

Ribkanter på ærmer:

Saml 72 masker op i alt på ærmet. De 72 masker fordeles med 36 (det lige stykke som du strikkede 13 cm lige op). Strik med sort garn 2 r, 2 vr ribkant. Strik lige op til ærmet måler 15-18 cm (alt efter hvor langt du vil have dit ærme. Afslut med at strikke 3 omgange med sandfarvet. På den 3. omgang lukker du af. Jeg har strikket mine ærmer så lange, at de kan “bøjes om” i ribkanten, for det synes jeg ser godt ud. Jeg har strikket mine ærmekanter på pind 3,5 - det giver et lidt fastere udtryk end på selve ponchoen.

Gør det samme på det andet ærme.

 

Halskant:

Saml masker op med sort garn rundt i kanten. Maskeantal skal være deleligt med 4. Strik halskant 2 r, 2 vr. Strik lige op til halskanten måler ca 13 cm - eller ønsket længde. Afslut halskanten med 3 omgange sandfarvet (stadig rib-strik) hvor du lukker af på den sidste omgang. Halskanten er strikket så lang, at den kan bøjes om ligesom på ærmerne.

Jeg har strikket mine halskant på pind 3,5 - det giver et lidt fastere udtryk end på selve ponchoen.

 

Afslutningsvis kan du brodere en kant med kædemasker rundt i den nedre kant af ponchoen - det giver en flot finish.

 

Hæft alle ender og vask ponchoen efter anvisningen på garnet. Læg den fladt til tørre og træk den i facon. Nu er ponchoen klar til brug.

God fornøjelse og tak fordi du kiggede med.

 

Et tip: den kunne også blive smaddersød med en hætte på - men dertil er jeg ikke nået endnu. Det må du selv eksperimentere dig frem til. Og husk - det kræver mere garn.

 

Kærlig hilsen

Pernille

Statistik

Se statistik for retvrang.dk. Klik her